Vernisajul expoziției SALUTĂRI DIN R. S. R. – Imagini din trecutul nostru comunist – JOI, 27 IULIE 2023

Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Patrimoniu Digital, vă invită la vernisajul expoziției Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist, ce va avea loc joi, 27 iulie 2023, ora 18.00, la Casa de Târgoveț – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural, Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4, București. 

Expoziția marchează lansarea proiectului cu același titlu, Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist, care urmărește digitizarea și expunerea online a unei colecții de cărți poștale din România comunistă (1950-1989) adunată de domnul Andrei Stomff, jurist, poet și colecționar de artă, pe o perioadă de peste 30 ani. Subiectele cărților poștale ating diverse aspecte ale vieții cotidiene românești, peisaje naturale, monumente istorice, stațiuni turistice și balneoclimaterice, centre urbane, cabane și hoteluri ori monumente de for public. 

Scopul proiectului este de a facilita accesul publicului la patrimoniul cultural al României, atât pe plan național, cât și internațional, prin digitizarea, documentarea și catalogarea analitică a cărților poștale. În cadrul acestor activități se procesează minimum 3000 de cărți poștale față-verso, care vor fi disponibile online, cu posibilitate de descărcare gratuită. În site se vor putea consulta galerii tematice cu monumente și peisaje dispărute, respectiv monumente și peisaje culturale care s-au modificat de-a lungul timpului.

Pe lângă o evoluție urbanistică și arhitectonică a peisajelor, se poate observa o schimbare și în tonul și conținutul mesajelor expeditorilor. Mai mult de jumătate din cele 3000 de cărți poștale au fost expediate, iar pe verso se regăsesc mesajele transmise destinatarilor. Dacă în perioada anilor 1950, se adresau mai degrabă conducerii de la locurile de muncă, sindicatului sau chiar Partidului Comunist, mulțumindu-le pentru permisiunea de a merge în concediu sau la tratament, în perioada anilor 1970 – 1980, mesajele erau către familie și prieteni cărora li se transmiteau salutări sau urări. Nu lipsesc nici mesajele de dragoste transmise între iubiți sau declarațiile de dragoste făcute pentru prima dată.

Proiectul Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). 

Articole similare

ateliere

Ateliere educativ-creative pentru copii

𝐀𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯- 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 Marți, 30 mai 2023, s-a desfășurat evenimentul 𝐀𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯- 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢, organizat cu prilejul celebrării Zilei Copilului, la Centrul național de informare și promovare

Abonare Newsletter

Abonează-te la newsletter pentru a primi ultimele noutăți.