Joi ne întâlnim de la ora 16:00 pe pagina de Facebook Institutul Național al Patrimoniului la o nouă conferință dedicată patrimoniului arheologic.

Hai să aflăm unde ne poartă întâlnirea din decembrie…

Zona Clisurii Dunării a ridicat numeroase provocări în ceea ce privește cercetarea arheologică, atât prin construcția complexului hidroenergetic Porțile de Fier, care a avut drept consecință sucufundarea unor situri insuficient cercetate, cât și din cauza instabilității politice în regiune (războaiele Iugoslave) din anii ’90.

Pentru a compensa lipsa informațiilor sau a detaliilor pierdute, aheologii interesați de zona Clisurii fac apel, în măsură semnificativă, la resurse suplimentare: stampe, hărți și fotografii vechi sau consemnări realizate în urma săpăturilor din trecut. Ultimii ani au permis noi cercetări, a căror necesitate este sporită de dezvoltarea dezordonată a zonei care ar putea dăuna siguranței siturilor .Cercetarea arheologică din Clisura Dunării dezvăluie complexitatea sistemului de edificii romane, realizat pentru securizarea zonei și supravegherea traficului fluvial, a cărui construcție a fost demarată odată cu decizia imperiului de a cuceri regatul dac a lui Decebal.

Vino alături de noi, la Conferințele Arheologia pentru toți, Ediția #9, pentru a afla detalii despre rolul rețelei de fortificații în securizarea graniței pe Dunăre a Imperiului Roman și în susținerea campaniei de cucerire a regatului dac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *