Pornind de la unul dintre principiile educației muzeale, integrarea experienței personale a vizitatorului în experiența educativă, Asociația Da’DeCe a creat în cadrul proiectului câteva resurse care pot fi folosite de către public în mod autonom. Acestea îi dau posibilitatea vizitatorului să interacționeze cu conținutul cultural prin metode simple și interactive, folosindu-se de propria experiență, creativitate sau propriul simț critic.
Noul context cultural determinat de pandemie tinde să țină la distanță în continuare publicul experiențele educaționale directe în muzee sau alte spații culturale. Tocmai de aceea, resursele create de Asociația Da’DeCe în ultimul an și lansarea lor în această perioadă au ca scop o revitalizare a muzeelor prin mijloace care sporesc reziliența și creează continuitate în absența medierii fizice a educatorilor culturali.
Un Ghid pentru patrimoniu
„Un ghid pentru patrimoniu” folosește un limbaj simplu și adecvat copiilor, precum și o abordare interactivă prin intermediul căreia, la final, fiecare posesor al acestui carnet, ghidat de propriile răspunsuri și povești, va descoperi propria definiție a patrimoniului. Nefiind una dată, ci una trăită și asumată, cu siguranță îl va ajuta să reflecteze asupra subiectului și să devină curios sau curioasă în cunoașterea acestuia.
Proiectul își propune “să personalizeze” patrimoniul, să-l așeze nu într-un context istoric, ci într-unul personal, intim, să îl coboare de pe un piedestal lipsit de legături profunde cu publicul, în cazul de față copiii.
Kit-uri de explorare a patrimoniului urban
Adaptate orașelor Timișoara și București, kiturile portabile, de explorare a patrimoniului reprezintă, credem noi, una dintre abordările cele mai potrivite în contextul actual pentru apropierea publicului de patrimoniu. Fiecare dintre kiturile concepute de noi pornește de la patrimoniul construit al celor două orașe și conține câteva elemente interactive care transformă experiența educativă într-una ludică.
Ateliere pentru copii
În cadrul proiectului urmează de asemenea și o serie de ateliere în Timișoara și București, ateliere adresate copiilor de peste 8 ani prin care ne propunem să readucem patrimoniul în sala de clasă într-un mod care să le stârnească curiozitatea și interesul copiilor.
Dacă sunteți interesați de materialele noastre, ne puteți scrie pe adresa de mail informare@patrimoniu.ro.