Patrimoniu imobil

1. Back-Up. Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice

În Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice poți găsi informații extrem de utile pentru teme de cercetare sau probleme legate de proiecte de restaurare, precum și informații prețioase cu valoare urbanistică. În dosarele CMI poți găsi informații despre istoricul construcției sau restaurării unor clădiri-monument istoric, date referitoare la materiale și tehnici, precum și planuri, relevee sau schițe ale unor detalii. Îți punem la dispoziție pe site cea mai mare parte a dosarelor digitizate în cadrul proiectului „Back-Up. Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”, unde poți găsi direct răspunsul la întrebarea ta, sau un punct de plecare pentru o cercetare de arhivă mai amplă.

2. Cule în lumină

Culele sunt locuințe-turn fortificate, construite în perioada cuprinsă între secolele XVII – XIX. În țara noastră se găsesc cu precădere în zona Olteniei, unde au fost construite de micii boieri, ca o formă de apărare împotriva raidurilor otomane de la sud de Dunare, și au în comun elemente de arhitectură precum zidurele groase, ușile întărite și gurile de tragere. Intră pe site-ul „cule în lumină” și descoperă poveștile unor astfel de clădiri, precum și unde le găsești, ce se întâmplă cu ele în prezent și care dintre ele ar putea fi vizitate în cadrul unui traseu tematic. 

3. Monumente şi Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot în jud. Ilfov

Descoperă monumente dedicate eroilor din Primul Război Mondial aflate în județul Ilfov. Iți punem la dispoziție o hartă a acestor monumente comemorative, împreună cu descrierea lor, panourile expoziției dedicate proiectului, și îți propunem câteva trasee cultruale în localități din jurul Bucureștiului: Buftea, Cernica, Mogoșoaia, Snagov…

4. Memoria Marelui Război în jud. Argeș

Descoperă monumente ale eroilor din Primul Război Mondial, aflate în județul  Argeș.  La 100 de ani de la intrarea României în războiul care a dus la creara României Mari, 250 de monumente au fost inventariate, descrise și puse pe harta județului. Află în ce stare se găsesc, unde le poți vedea și descoperă propunerile de trasee culturale, din Campulung și Curtea de Argeș. Proiectul a fost realizat în baza experienței din proiectul pilot desfășurat în județul Ilfov.

5. Drumuri în memorie. Mausoleele

Află unde sunt cele mai interesante mausolee din România dedicate memoriei militarilor care au luptat în Primului Război Mondial. Descoperă, de asemena, detalii despre viața, lupta și moartea unor eroi intrați în legendă, precum generalul Ioan Dragalina, sublocotenetul Ecaterina Teodoroiu sau generalul David Praporgescu, alături de poveștile altor militari cu destine remarcabile. Folosește harta de pe site pentru a descoperi câteva trasee posibile de vizitare a mausoleelor și monumentelor sau pentru a-ți gândi propriul traseu.

6. Promovare și Valorificare Turistică a Patrimoniului Multicultural din Constanța

Află despre prezența comunităților etnice în orașul Constanța, despre istoria lor și despre clădirile de patrimoniu reprezentative pentru fiecare. Le poți descoperi pe harta orașlui și poți  vedea modul în care amprenta comunităților armeană, bulgară, evreiască, greacă, germană, italiană, turcă și tătară face astăzi parte din peisajul cultural urban. Clădirile în stil neoclasic, Art Deco, modernist, eclectic și neoromânesc îți oferă contextul potrivit în care să înveți desrpe arhitectura specifică a mai multor epoci și culturi. Ai la dispoziție harta digitală interactivă, panourile expoziției rezultete din proiectul „Constanța multietnică și monumentele sale”, texte descriptive, planuri și fotografii.

7. Patrimoniul balnear și de loisir din Banat. Nevoi și soluții

Descoperă atmosfera specifică stațiunilor balneare din Banat, prin explorarea farmecului clădirilor lor – băi, cazinouri, hoteluri, vile și gări – înconjurate de parcuri, fântâni și grădini. Deși neglijat în ultimele decenii, patrimoniul arhitectural a adus, până nu de mult, o parte din stilul, eleganța și strălucirea acestor locuri de petrecere a timpului liber. Vei găsi pe site un ghid dedicat acestui tip de patrimoniu,  sugestii pentru trasee cultural-turistice în zona Banatului, și o hartă digitală interactivă a stațiunilor balneare din România, precum și panouri expoziționale cu imagini și informații detaliate.

8. Repertoriul Arheologic Național

Accesează aici baza de date online ce cuprinde date științifice, topografice, imagini, planuri, precum și alte informații privitoare la zonele cu potențial arheologic cunoscut, cercetate sau necercetate. Poți găsi, de asemenea, proecedura pentru înregistrarea siturilor arheologice în baza de date a Repertoriului Arheologic Național, precum și modelul fișei de sit arheologic, pentru înregistrarea unui sit nou sau actualizarea datelor pentru un sit existent. Odată cu înregistrarea siturilor și monumentelor în RAN, ele sunt recunoscute oficial și protejate prin lege.  Baza de data cuprinde peste 21000 de situri și este în permanentă actualizare.

9.  Cronica Cercetărilor Arheologice din România

Accesează baza de date, pentru informații tehnice detaliate privitoare la siturile arheologice din România.  Aceasta reunește totalitatea rapoartelor de săpătură arheologică sistematică, preventivă, de supraveghere arheologică și de evaluare de teren publicate începând cu 1983 și până în prezent, în volumele anuale. Documentele sunt deosebit de utile pentru cercetarea siturilor arheologice și cuprind informații despre echipa implicată în cercetarre, despre tipul descoperirilor, încadrearea cronologică, precum și referitoare la aspecte administrative.

10. Back-up. Galeria monumentelor de for public

Descoperă informații despre 2500 de monumente de for public din România, dedicate eroilor din cele două războiae mondiale, accesând fișele anlitice de evidență digitizate. Fișele conțin atît descrieri, cât și date tehnice cu privire la dimensiuni și materiale de construții, împreună cu fotografii. Fișele digitizate sunt realizate în perioada anilor 1970 și poartă amprenta stilului vizual și de redactare specific epocii. Astfel, scrisul cu cerneală și imaginile alb-negru fac parte din farmecul imaginilor.

Patrimoniu mobil

1. Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional

Descoperă aici obiecte aflate în custodia muzeelor, arhivelor, a bisericilor sau în colecții private, care au valoare deosebită ca parte a patrimoniului cultural românesc. Peste 77 000 de obiecte – monede, documente, statuete, tablouri, arme etc –sunt catalogate, în baza de date actualizată permanent. Folosind motorul de căutare, poți găsi informații interesante despre un obiect anume – anul în care a fost realizat, autorul, materialele utilizate, dimensiunile, instituția în a cărei custodie se afă, precum și  o scurtă descriere – insoțite de imagini.

2. Evenimente Muzeale

Fii la curent cu agenda actualizată a evenimentelor muzeale din România – expoziții, conferințe, lansări de carte, proiecte educaționale, prezentate într-un format ordonat și accesibil, pentru ca tu să găsești mai ușor ceea ce te interesează. Platforma este actualizată permanent și permite încărcarea, catalogarea, arhivarea, diseminarea și vizualizarea în format cartografic a evenimentelor. 

3. Colecţia este cea referitoare la „Expoziţia şi Târgul de Mostre a Industriei Româneşti” din anul 1921

Descoperă, în fotografii digitizate, realizate după clișee pe sticlă, atmosfera de la „Expoziția și Târgul de Mostre a Industriei Românești din 1921”. Vei găsi în imagini detalii ale acestui important târg al României interbelice, dar și imagini din Capitală, cu străzile, clădirile și oamenii vremii. Galeria cuprinde numeroase imagini cu familia regală, în vizită la diverse pavilioane, alături de ale personaje importante în epocă, precum Mihail Manoilescu, comisarul-general al expoziției, sau generalul Gheorghe Măldărescu. Pentru acces facil, imaginile sunt prezentate grupat, în funcție de o serie de cuvinte-cheie.

Patrimoniu digital

1. Pro-Europeana. Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale

Folosește resursele online ale bibliotecii digitale, pentru cercetare în domenii precum istorie, arheologie, antropologie, științele naturii, entografie și altele. Chiar dacă nu ești cercetător, poți găsi aici multe informații extrem de interesante, utile pentru documentarea personală și hrănirea curiozității. Biblioteca îți pune la dispoziție, gratuit și instant, o serie de publicații românești, științifice sau de popularizare, editate de muzee, institute de cercetare și alte organizații cu roluri importante în cercetarea și promovarea patrimoniului cultural.

2. Patrimoniu la răscruce

Descoperă colecții de fotografii și modele 3D ale crucilor de piatră de pe teritoriul județului Prahova. De la cruci de pomenire datând încă din secolul al XVI-lea, încrustate cu litere chirilice, până la monumente comemorative ridicate în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial, edificiile documentate reprezintă o formă fascinantă de păstrare a memoriei locale. Site-ul „monumentelarascruce” îți pune la dispoziție o galerie a acestora, care cuprinde informații despre fiecare cruce, inclusiv fișa analitică de inventariere, cu date exacte, despre localizarea, proprietar, stare de conservare, și altele.

3. Pixels for Heritage

Descoperă, cu ajutorul modelelor 3D, caracteristicile unice ale unor monumente istorice amenințate de deteriorări ireversibile – conace, biserici, turnuri, monumente funerare, aflate aproape de colaps. Proiectul „Pixels for Heritage” a fost realizată cu scopul de a conserva digital aceste monumente, care sunt în pericol de a fi pierdute pentru todeauna. Modele 3 îți permit observarea clădirilor în cele mai mici detalii și din orice perspectivă și sunt însoțite de scurte descrieri.

3. Muzeul Județean Teohari Antonescu Giurgiu – modele 3D

Intră în universul Primului Război Mondial și vezi cum arătau obiectele folosite de soldați, sau cele comemorative, realizate imediat după încheierea războilui. Modele 3D îți permit să descoperi obiectele în cele mai mici detalii și din toate unghiurile. Artefactele fac parte din colecția Muzeului Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu.