Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural este punctul de intâlnire propus de către Institutul Național al Patrimoniului tuturor pasionaților și profesioniștilor domeniului.
La îndemână atât în mediul fizic cât și aici, în cel virtual, Centrul are menirea de a apropia patrimoniul de oameni și de a încuraja și sprijini o comunitate vie: comunitatea oamenilor pentru patrimoniu.
Am pornit conturarea acestei interfețe-ghid de explorare și implicare în lumea patrimoniului cultural la finele lui 2020, prin proiectul „In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”, finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021.
Alături de voi, publicul care ne vizitează și provoacă, de partenerii acestui proiect – Fundația ProPatrimonio, Asociația Da’DeCe și Institutul Norvegian al Meșteșugurilor – și cei care ni se vor alătura pe parcurs, vom oferi informație relevantă (și verificată), resurse utile și opotunități de colaborare pentru o comunitate a patrimoniului cultural informată, solidară și puternică.
Pornim cu un grup restrâns dar valoros de oameni – manageri culturali, arhitecți, educatori și etnologi, oameni de comunicare și specialiști în politici publice – așadar cu o multitudine de perspective și direcții de acțiune, ce reflectă realitatea complexă a domeniului patrimoniului cultural.
Pentru a afla care sunt nevoile reale ale ecosistemului patrimoniului cultural, am derulat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2021, o importantă etapă de consultare externă. Aceasta a implicat peste 500 de persoane, atât specialiști ai domeniului, cât și entuziaști ai patrimoniului cultural.
Strategia Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural 2022 – 2026 pornește de la concluziile acestui raport și de la direcțiile asumate de INP în virtutea misiunii și atribuțiilor legale ale instituției. Dacă vrei să afli mai multe despre viziunea și obiectivele noastre pentru perioada următoare, poți consulta întregul document mai jos:
Dacă nu ai participat la etapa inițială de consultare, ne poți transmite și de acum încolo întrebări, propuneri și opțiunile tale cu privire la informațiile necesare pentru înțelegerea și protejarea patrimoniului cultural.
Strategia va fi revizuită constant în funcție de evoluția nevoii de informare despre domeniu.
Ce oferă acum Centrul?
Am pregătit deocamdată câteva instrumente de informare, educație și ghidaj – principalele direcții de acțiune ale Centrului, așa cum ne-au fost ele semnalate de public.
Primele rezultate concrete ale proiectului sunt, așadar, instrumente pe care le poți folosi fie pentru a te familiariza cu domeniul, pentru a rezolva o problemă sau pentru a învăța pe alții despre patrimoniul cultural.
- Aplicația Salva Monument (link) este gândită după modelul unui „help desk” online prin intermediul căruia poți găsi soluții pentru probleme specifice legate de administrarea clădirilor istorice sau a monumentelor arhitecturale din zone urbane și rurale.
Ghidul Salva-Monument (link spre pagină) și răspunsurile oferite în interiorul său de către specialiștii INP și ProPatrimonio stau la temelia aplicației Salva-Monument. Ghidajul are în vedere atât situații cu care te poți confrunta ca persoană fizică, cât și probleme specifice diferitelor organizații, publice sau private.
În funcție de categoriile specifice de interes pe care le bifezi în aplicație, aplicația te ajută să ai acces la informația care îți trebuie. Răspunsurile sunt formulate simplu și clar, astfel încât drumul de la problemă la soluție să fie cât mai scurt. Dacă, totuși, răspunsurile aplicației nu furnizează toate informațiile utile cazului tău, problema ta va ajunge în grija noastră directă.
Aplicația a fost dezvoltată sub coordonarea partenerului Pro Patrimonio și va fi actualizată periodic, în umra feed-back-ului pe care îl primim din partea utilizatorilor.
- „Un ghid pentru patrimoniu” este o cărticică, potrivită atât pentru copii cât și pentru părinți și educatori, care ajută copiii să înțeleagă mai bine „ce-i cu patrimoniul cultural”. Poveștile, explicațiile și întrebările, gândite cu grijă de echipa Asociației Da’DeCe, au rolul de a ghida curiozitatea celor mai tineri entuziaști ai patrimoniului spre propriile răspunsuri. Poveștile, ilustrațiile și exercițiile propuse în acest ghid ne apropie – într-un mod jucăuș și personal – de mai multe tipuri de patrimoniu cultural: în special obiecte, colecții și colecționari, dar și clădiri-monument emblematice, meșteșuguri sau tradiții.
- Kiturile pedagogice, gândite, de asemenea, de Asociația Da’DeCe oferă un nou mod de a descoperi, prin joacă, patrimoniul construit al orașelor. Fiecare dintre kituri conține instrumente utile oricărui explorator al orașului care se prinde în joaca noastră serioasă – o hartă, un carnețel, o carte poștală și 16 carduri cu povești ale clădirilor de patrimoniu. Scopul lor este de a fi folosite „pe teren”, în traseele de explorare a orașelor. Acestea sunt disponibile pentru orașele București și Timișoara.
Despre finanțator
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
Proiectul In-Herit beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 948.211 lei și va fi implementat pe o durată de 18 luni (iulie 2020 – decembrie 2021).