Ziua Mondială Art Nouveau a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează pe 10 iunie și nu numai, evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

Am sărbătorit și noi anticipat această zi la Casa de Târgoveț de pe Calea Șerban Vodă, 33- sediul Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural, unde am deschis larg porțile pe 3 și 4 iunie pentru 80 de mici artiști care au pictat și colorat în stilul Art Nouveau la ”Atelierul pentru copii, „Litere. Grafii și caligrafii”.
Andreea Machidon (Machi), coordonator ateliere si Ana-Maria Apostoiu trainer -specialiști cu experiență în organizarea de atelierele pentru copii și cunoștințe în domeniul arhitecturii și istoria artei – au ghidat activitățile prin care cei mici au învățat într-un mod creativ și distractiv mai multe despre ce a însemnat curentul Art Nouveau în Europa în cadrul unor sesiuni de explorare – prin culori și imagini – a scrisului, literelor și ornamentației specifice stilului Art Nouveau.”
”Copiii au explorat universul literelor sinuoase, florale sau alungite ca vânători de elemente grafice ascunse în desene, dar și ca făuritori de fonturi pe suport de hârtie și pânză, pornind de la inspirații sugerate și imaginații proprii în acord cu stilul nou descoperit. Am fost bucuroasă de dialogul jucăuș și sincer cu micii artiști în timpul poveștilor de început despre Art Nouveau, dar mai ales uimită de cunoștințele vaste în materie de artă a unor participanți implicați. Un istoric de artă în miniatură mi-a luat locul în prezentarea unor tablouri emblemă ale lui Leonardo da Vinci, Van Gogh și Picasso. Nici de Gaudi n-a uitat, oferindu-ne exemple colaterale din paradisul arhitectural al Barcelonei.”


Grafica Art Nouveau este cunoscută pentru asimetria sa, elementele elaborate, rarefieri și accentuări de linii, pauzele grafice și cromatica ce alterna culori pastelate cu accente puternice. Am profitat de frumusețea și bogăția graficii acestui stil și i-am provocat pe copii sa-și picteze inițiala in stil Art Nouveau pe o sacoșă de pânză iar rezultatele ne-au colorat ziua.
La plecare am strigat in cor ”Art Nouveauuuu” cu promisiunea că ne vom revedea ca să explorăm și alte lucruri pe viitor.
Daca doriți sa aflați mai multe despre materiale educaționale pe care le-am folosit in cadrul acestui atelier scrieți-ne un mail pe informare@patrimoniu .ro.