Hai cu Mocănița de pe Valea Hârtibaciului!

Cuprins

Asociația Prietenii Mocăniței sărbătorește în week-end-ul 11 -12 septembrie Zilele Mocăniței, cu plimbări pe tronsonul Cornățel-Hosman al căii ferate monument istoric Sibiu-Agnita.

În anul european al transportului feroviar, noi te invităm să descoperi povestea „mocănițarilor” de pe Valea Hârtibaciului și cum au ajuns de la o cale ferată uitată, acoperită de vegetație, impracticabilă, la un drum de fier funcțional pe 7km pe care s-au plimbat peste 10.000 de turiști de la începutul proiectului de revitalizare.  

Am stat de vorbă cu Mihai Blotor, de anul trecut primul angajat al Mocăniței, după ce a renunțat la cariera în IT pentru a se dedica proiectului, am aflat detalii personale despre provocările și satisfacțiile proiectului.

Primii pași pentru reabilitare au fost făcuți în 2006, de un grup de voluntari entuziaști și, 15 ani mai târziu, avem trenuri în fiecare week-end, care abia fac față cererii. Susținătorii proiectului au învățat atât din experiența proprie, adaptându-se mereu cererii, cât și din modelele de bună practică la nivel european.

Mihai Blotor, liderul Mocănițarilor povestește despre inspirația pe care a primit-o în urma unei vizite de documentare în Anglia. Una dintre liniile de cale îngustă de patrimoniu, cu o poveste foarte inteseranstă, a găsit-o în orașul Ffestiniog, din zona muntoasă a Țării Galilor.

Calea ferată Sibiu-Agnita, lungă de 73km, clasată ca monument istoric de importanță locală (clasa B), reprezezintă un potențial important de dezvoltare economică pentru Valea Hârtibaciului. Plimbarea pe tronsonul Cornățel – Hosman aduce un număr tot mai mare de turiși, iar comunitatea din Hosman vine în întâmpinarea acestora,  cu o ofertă de petrecere a timpului din ce în ce mai diversificată.

Planurile de dezvoltare sunt mari: extinderea sectorului circulabil de cale ferată, prin eforturi de reabilitare, îmbunătițirea peronului din Hosman, încurajarea cicloturismului în zonă, prin vagoanele dedicate bicicletelor și, nu în ultimul rând, mai multe curse cu locomotive cu abur. Restaurarea locomotivelor istorice, precum și a clădirilor gărilor se află printre ambițiile prietenilor mocăniței, realizabile dacă vor beneficia de un context favorabil.

În anul european al transportului feroviar, te invităm să descoperi povestea Mocăniței de pe Valea Hârtibaciului, ca model de revitalziare a unei căi ferate clasate în patrimoniu, în folosul real al comunității locale și spre bucuria turiștilor.

Vezi aici întregul interviu cu Mihai Blotor.

Aici putem afla mai multe detalii despre Mocănița de pe Valea Hârtibaciului.

Abonare Newsletter

Abonează-te la newsletter pentru a primi ultimele noutăți.