Patrimoniul cultural imaterial românesc recunoscut de UNESCO: provocări și soluții
18 octombrie 2021 @ 14:00 - 17:00
Cu ocazia Zilei Internaționale a Patrimoniului Cultural Imaterial (sărbătorită pe 17 octombrie), Ministerul Culturii, alături de Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural, structură de comunicare a Institutului Național al Patrimoniului, organizează luni, 18 octombrie, o masă rotundă virtuală având ca subiect cele 7 elemente de patrimoniu cultural imaterial românesc înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Evenimentul are loc în pregătirea raportului de monitorizare periodică a situației patrimoniului cultural imaterial la nivel național pe care România îl va înainta la UNESCO până la sfârșitul anului.
Ziua de 17 octombrie marchează data la care, în anul 2003, Adunarea Generală a UNESCO a adoptat Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Aceasta a fost acceptată de România în anul 2006, moment care a deschis posibilitatea înscrierii elementelor de patrimoniu cultural imaterial românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii, instrument principal de aplicare a respectivei convenții.
Cele 7 elemente ale patrimoniului cultural național înscrise până în prezent pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omeniri (Site INPhttps://bit.ly/3lJE6SN):
Ritualul Călușului (2008) Doina (2009) Ceramica tradițională de Horezu (2012) Colindatul de ceată bărbătească (2013) Jocul fecioresc din România (2015) Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei (2016) Mărțișorul – Practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie (2017)
România are alte două dosare aflate în curs de analiză la Comitetul de Evaluare al UNESCO : Tradiții de creștere a cailor lipițani și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală.
Seminarul virtual Patrimoniul cultural imaterial românesc recunoscut de UNESCO: statutul actual și soluții pentru viitor, defășurat în data de 18 octombrie, începând cu ora 14:00, pe platforma Zoom și transmis live pe pagina Centrului Național de informare și promovare a patrimoniului cultural aduce împreună experți români în probleme de patrimoniu cultural imateial, pentru o discuție în jurul strategiilor de salvgardare a elementelor înscrise în Lista UNESCO. Experții invitați vor oferi informații și imagini ce reflectă dinamica recentă a acestui patrimoniu românesc de valoare universală și vor oferi sugestii despre cum anume trebuie să acționăm pentru a ne bucura de el în viitor. Discuția va avea în vedere atât îmbunătățirea situației pentru cele 7 elementele înscrise în prezent cât și transferul celor mai bune practici pentru următoarele dosare.
Ne puteți urmări LIVE pe Facebook sau vă puteți înregistra în sesiunea de Zoom Webinar cu acest link https://bit.ly/3j4qqzT
Foto: Călușul din Bârla – Argeș, Georgiana Vlahbei, 2014