Nevoi și posibilități de participare comunitară pentru valorificarea patrimoniului feroviar
Nevoi și posibilități de participare comunitară pentru valorificarea patrimoniului feroviar – Lansarea Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural la Cluj – Napoca.
Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural vă invită la o întâlnire virtuală la Cluj-Napoca.
După evenimentul de la Timișoara din data de 10 noiembrie, dedicat temei educației pentru patrimoniu, discutăm, în acest eveniment, despre patrimoniul feroviar – ce este, cu ce amenințări se confruntă și cum poate fi (re)integrat în viața noastră, în beneficiul comunităților locale și al iubitorilor de turism cultural.
Anul 2021 a fost declarat „Anul Căilor Ferate” de Comisia Europeană, cu scopul de a încuraja transportul feroviar, ca mijloc de transport sigur și prietenos cu mediul. Pe parcursul anului, echipa Centrului s-a orientat spre elemente de patrimoniu feroviar, ca resurse din trecut – căi ferate declarate monument istoric, clădiri ale vechilor gări, poduri și alte structuri spectaculoase – pentru a evidenția un potențial cultural pe care transportul feroviar îl păstrează în spațiul românesc.
Poveștile de succes legate de începuturile proiectului feroviar pe teritoriul României, precum și noile inițiative susținute din zona independentă, dar și de sectorul public, ne-au inspirat să vorbim despre patrimoniul feroviar la viitor.
Vino alături de noi, într-o discuție între arhitecți, istorici, lideri de inițiativă, voluntari și specialiști în domenii relevante pentru trecutul și viitorul căilor ferate, pentru a afla despre noi proiecte, despre provocări, planuri și soluții.
Concluziile acestei discuții – alături de cele ale dezbaterilor trecute si viitoare – vor sta la baza alcătuirii agendei de proiecte, inițiative și parteneriate locale sau regionale ale Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural pentru următorii ani.
Imagine: 142.061 dep Craiova la Cluj dupa reparatie Cluj 31.07.1970 foto Detleff Schikorr
…….
Evenimentul dedicat zonei Clujului face parte dintr-o serie de întâlniri regionale desfășurate cu scopul atragerii de noi parteneri și extinderii activităților Centrului și Institutului Național al Patrimoniului și a rețelei de organizații și oameni cu impact în promovarea patrimoniului cultural. Seria evenimentelor regionale face parte din proiectul „In-Herit: Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și dezvoltat de Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio, Asociația Da’DeCe și Institulul Norvegian al Meșteșugurilor.