Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural vine la Iași, în perioada 22-23 octombrie, cu ocazia celui de-al doilea eveniment din seria întâlnirilor naționale organizate în cadrul proiectului In-Herit.
Evenimentul stă sub semnul patrimoniului cultural imaterial, așa că avem alături de noi, ca parteneri, Academia Română, Filiala Iași și Muzeul Etnografic al Moldovei.
Vă rugăm să consultați detaliile și condițiile de participare mai jos
Pentru conferința de vineri, 22 octombrie, ora 16:30 ne întâlnim fizic la Muzeul Etnografic al Moldovei, sala „Petru Caraman” (Piața Ștefan Cel Mare și Sfânt nr. 1, Palatul Culturii, Iași) sau online pe platforma Zoom – vă puteți înregistra AICI https://bit.ly/3jk2GI9 în sesiunea de Zoom webinar.
16:30 – 16:50 Cuvânt de bun venit
16:50 – 17:20 Prezentare proiect In-Herit și tema anuală legată de patrimoniul cultural imaterial Repertoriul Meșterilor (Institutul Național al Patrimoniului): Anamaria Stănescu
17:20 – 17:40 Dosarul UNESCO – cămașa cu altiță: Ioana Baskerville, Academia Română – Filiala Iași
17:40 – 18:00 Codul ornamenticii populare: Adina Hulubaș – Academia Română – Filiala Iași
PAUZĂ
18:20 – 19:00 Muzeul Etnografic al Moldovei: Victor Munteanu Prezentare modele și cămăși cu altiță Concluzii, discuții
* * * * * * *
Pentru atelierul de sâmbătă, 23 octombrie, ora 13:00 ne întâlnim la Muzeul Etnografic al Moldovei, sala „Petru Caraman”.
13:00 – 14:30 – atelier de cusături ale cămășii cu altiță (partea I) 14:30 – 14:45 – PAUZĂ 14:45 – 16:00 – atelier de cusături ale cămășii cu altiță (partea a II-a)
* Atelierul nu necesită cunoștințe sau abilități prealabile. Recomandăm, însă, participaea la prezentarea teoretică din ziua anterioară
De ce să participi?
Pentru a afla despre primele produse și instrumente de informare destinate publicului larg ale Centrului și cum pot fi acestea utilizate în proiecte și activități educaționale viitoare, în parteneriat.
Pentru a descoperi un important instrument de cunoaștere și promovare a patrimoniului imaterial național – Repertoriul Meșterilor, o bază de date în continuă actualizare, prezentată de Anamaria Stănescu (cercetător la Institutul Național al Patrimoniului).
Pentru a înțelege importanța și particularitățile unui element de patrimoniu imaterial local – cămașa tradițională cu altiță – chiar de la specialiștii care au alcătuit și promovat dosarul pentru includerea ei pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al omenirii (Unesco). Astfel, Ioana Baskerville (Academia Română, Filiala Iași) va vorbi despre dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, depus la UNESCO anul acesta, iar Adina Hulubaș (Academia Română, Filiala Iași) ne va prezenta noțiunile de bază privind codul ornamenticii populare.
Pentru a aprofunda cele aflate, ne întâlnim în cadrul unui atelier special de cusături ale cămășii cu altiță, desfășurat sâmbătă, 23 octombrie, sub îndrumarea lui Felicitas Fărcaș (jud. Bacău) și Iuliei Georgescu (jud. Iași), meșteri populari.
Conferința de vineri 22 octombrie este în format hibrid (online și fizic), iar atelierul de sâmbătă 23 octombrie se desfășoară doar în format fizic.
Vă rugăm să confirmați prezența fizică la aceste evenimente la adresa de mail informare@patrimoniu.ro până pe 22 octombrie, ora 10:00.
Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile pentru a respecta măsurile de distanțare socială. Masca de protecție este obligatorie pe parcursul evenimentelor în format fizic. Pot participa la eveniment doar persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau care cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2
Vom confirma primirea mesajelor și vom trimite mai multe detalii despre programul celor două evenimente.
În funcție de situația epidemiologică, anumite reguli de participare se pot modifica.
Sursă foto: O altiță din Arbore – Suceava, de la începutul secolului al XX-lea, Muzeul Etnografic al Moldovei
–––––––––- Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.