Patrimoniu
Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural vă dă întâlnire pe 7 octombrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în intervalul 14:00 – 16:00.
Deschidem seria evenimentelor naționale cu un eveniment în două părți, care aduce în prim plan tema patrimoniului construit.
Vom trece în revistă primele produse și instrumente de informare destinate publicului larg ale Centrului, iar apoi vom explora patrimoniul construit al Constanței, așa cum a fost acesta documentat de echipa proiectului Constanța Multietnică, inclusive prin intermediul unui nou produs editorial.
În prima parte a întâlnirii (14:00 – 15:00) vom dezvălui aplicația web și ghidul omonim Salva-Monument, o inițiativă a Fundației Pro Patrimonio, partener al Institutului Național al Patrimoniului în proiectul In-Herit-Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural.
Salva Monument este un instrument online, în continuă actualizare, ce oferă orientare și acces la informația relevantă persoanelor, organizațiilor și comunităților din țară interesate de reabilitarea/ restaurarea unor clădiri istorice sau monumente arhitecturale din zone urbane și rurale.
În partea a doua (re)descoperim Constanța Multietnică așa cum este ea povestită și promovată în urma unui proiect-cercetare derulat de Institutul Național al Patrimoniului. Ne bucurăm să oferim constănțenilor, în premieră, cel mai recent produs al proiectului: o carte online care sumarizează rezultatele proiectului de valorificare şi promovare a obiectivelor arhitecturale aparținând variatelor comunităţi etnice prezente în oraşul Constanţa.
Proiectul Promovare şi valorificare turistică a patrimoniului multicultural din Constanţa (zona peninsulară) s-a concentrate pe obiective de arhitectură parținând comunităților prezente în oraș, cu precădere în zona Peninsulei, de la mijlocul secolului al XIX-lea, până la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.
–––––––––––––-
Mai multe informații despre eveniment:
Evenimentul este unul hibrid: ne întâlnim la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula „Adrian Rădulescu“ (Piața Ovidiu nr. 12, Constanța), în limita locurilor disponibile, și online – înregistrare în sesiunea de Zoom webinar – https://bit.ly/3A9h77y
Vă puteți înscrie pentru a participa la conferință la adresa de mail informare@patrimoniu.ro până la data de 7 octombrie, ora 10:00.
În funcție de situația epidemiologică, anumite reguli de participare se pot modifica.
–––––––––––––-
Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural este parte din structura Institutului Național al Patrimoniului.
Centrul își propune să devină un ghid de încredere pentru pasionații și practicienii domeniului patrimoniului cultural, să sprijine și să promoveze inițiative locale care aduc oamenii mai aproape de patrimoniu.
Întâlnirea de la Constanța este prima dintr-o serie de 5 prin care Centrul pornește identificarea celor mai bune inițiative și organizații preocupate (și) de moștenirea culturală și interesate să facă parte din rețeaua națională de informare și promovare a patrimoniului cultural.
Află mai multe pe www.laviitor.patrimoniu.ro!
–––––––––––––––
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro