Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Institutul Național al Patrimoniului ne invită „Să mergem pe firul roșu al Mărțișorului”

3 martie 2021 @ 17:00 - 19:00

Institutul Național al Patrimoniului ne invită „Să mergem pe firul roșu al Mărțișorului”

Mâine, 3 martie, începând cu ora 17:00, Institutul Național al Patrimoniului (INP) vă invită într-o călătorie pe firul roșu al Mărțișorului, alături de Corina Mihăescu, doctor în Istorie și Etnologie, coordonatoarea Direcției Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională din cadrul INP și Lila Passima, artist vizual, curatoare și coordonatoare a secției Educație muzeală la Muzeul Național al Țăranului Român.

Obiceiul Mărțișorului este în prezent protejat de UNESCO, ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial, într-un dosar multinațional, depus de Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova și România. Cu origini care pot fi urmărite până în antichitate, sărbătorirea sosirii primăverii a trecut prin numeroase transformări, din satul arhaic, prin urbanul interbelic și până în zilele noastre.

Ce mai înseamnă astăzi obiectele-amuletă legate cu șnur alb – roșu și cum mai exprimă ele credințele și valorile societății? Cum putem păstra și transmite mai departe un obicei cu puternică valoare identitară? Prezentarea oferită de Dr. Corina Mihăescu va oferi o serie de răspunsuri la aceste întrebări.

Devenit în ultimii ani un eveniment cu valoare – reper în contextul urban al obiceiului, Târgul Mărțișorului de la Muzeul Țăranului Român poate fi privit ca un spațiu expozițional, un spațiu – dezbatere despre mărțișor ca obiect. Cum a decurs anul acesta târgul, care au fost provocările impuse de măsurile de distanțare și, mai ales, ce obiecte – mărțișor au atras în mod deosebit atenția, va explica Lila Passima.

Conferința va fi transmisă live pe pagina de facebook a Institutului Național al Patrimoniului. Mai multe detalii și link spre transmisia LIVE, în evenimentul de aici, unde vă așteptăm și cu întrebări.

———————————————————————————————

Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Poți afla mai multe despre comunitatea strânsă în jurul acestui proiect al Centrului de informare și promovare a patrimoniului cultural și poți să ni te alături și să participi la consultările viitoare! Vom anunța din timp evenimentele și workshop-urile cu membrii comunității pe laviitor.patrimoniu.ro și pe mail, dacă te abonezi.

Detalii

Dată:
3 martie 2021
Oră:
17:00 - 19:00
Site web:
https://fb.me/e/B6cjDAvT

Organizator

Institutul Național al Patrimoniului

Loc de desfășurare

Facebook Live

Abonare Newsletter

Abonează-te la newsletter pentru a primi ultimele noutăți.