Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Hai să vorbim despre patrimoniu … la viitor. Publicul interesat de patrimoniu, invitat să participe la creionarea agendei Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural

18 decembrie 2020 - 31 ianuarie 2021

Hai să vorbim despre patrimoniu … la viitor

Publicul interesat de patrimoniu, invitat să participe la creionarea agendei Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural

Informare de presă   
Bucureşti, 18.12.2020

Consultările pentru definirea agendei viitorului Centru național de informare și promovare a patrimoniului cultural continuă cu o invitație adresată publicului, sub forma unui chestionar. Platforma comunității proiectului – laviitor.patrimoniu.ro – găzduiește două versiuni de chestionar despre nevoile și practicile de informare cu privire la patrimoniul cultural din România. Prin intermediul acestora, atât specialiștii din domeniu, cât și toți cei interesați de patrimoniul cultural pot participa la definirea direcțiilor prioritare ale viitorului centru de informare.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a dat, în vara acestui an, startul proiectului In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural și în același timp unei necesare dezbateri naționale despre viitorul patrimoniului cultural românesc. Proiectul – un parteneriat între Institutul Național al Patrimoniului, Fundația ProPatrimonio, Asociația Da’DeCe și Norwegian Crafts Institute (Institutul meșteșugurilor din Norvegia), finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021 – își propune dezvoltarea unui centru de informare și promovare a patrimoniului cultural și îmbunătățirea accesului publicul larg la servicii de informare și educare în acest domeniu fascinant, însă complex și îndelung încercat.

,,Patrimoniul nostru cultural este mult mai divers și mai bogat decât decupajele și clișeele care ajung, cel mai adesea, în atenția publicului larg. Interesul oamenilor pentru moștenirea culturală trebuie, mai întâi evaluat, iar apoi hrănit cu informație corectă și relevantă. Patrimoniul are un potențial important de a influența pozitiv dezvoltarea comunităților afectate de tranziția postcomunism, migrație, depopulare / supra-populare și, mai nou, de efectele crizei sanitare. Depindem, însă, de cunoașterea nevoilor și practicilor de informare ale publicului cu privire la patrimoniul cultural – esențială pentru reconectarea domeniului la realitățile vremurilor și activarea acestui potențial. Nu puteam porni proiectul Centrului național de informare și promovare a patrimoniului decât printr-o consultare publică cât mai amplă – formalizată, astăzi, prin intermediul acestor chestionare, la care sperăm că vor răspunde cât mai mulți dintre cei care iubesc patrimoniul sau care și-ar dori să-l cunoască mai bine” declară Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Viitorul centru de informare trebuie să răspundă unor nevoi reale și cât mai atent documentate, resimțite atât de comunitatea de specialitate, cât mai ales de publicul doritor de informație și conținut de calitate despre patrimoniul cultural al României. Fie că vorbim despre monumente istorice, patrimoniu mobil, imaterial sau digital, Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural va oferi deopotrivă informație și mecanisme de educație și promovare care să îmbunătățească accesul publicului larg și capacitatea comunității de specialitate de a acționa în acord cu cerințele și provocările societății actuale.

Proiectul In-Herit – care beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 948 211 lei și va fi implementat pe o durată de 18 luni (iulie 2020 – decembrie 2021) – prevede consultări ample, atât cu specialiștii și organizațiile implicate deja în protejarea și promovarea patrimoniului, cât și cu publicul viitor al Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Platforma https://laviitor.patrimoniu.ro va găzdui în perioada următoare, pe lângă cele două chestionare, o serie de oportunități de consultare, invitații la evenimente și dezbateri publice în jurul principalelor dileme și soluții pentru promovarea patrimoniului cultural.

 

Publicul interesat este invitat să se înscrie în această comunitate în formare urmând acest link.

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați platforma https://laviitor.patrimoniu.ro sau site-ul Institutului Național al Patrimoniului

Despre partenerii proiectului

Institutul Național al Patrimoniului (INP) – beneficiarul finanțării – este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activități de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.
Institutul Norvegian al Meșteșugurilor din Lillehammer are drept scop documentarea, prezervarea și promovarea cunoașterii, culturii și profesiilor din domeniul meșteșugurilor tradiționale, precum și încurajarea interesului publicului general pentru aceste practici și metode.  Mai multe detalii pe https://eng.handverksinstituttet.no/ .
Fundația Pro Patrimonio derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere a celui arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale. Mai multe detalii pe www.propatrimonio.org .
Asociația DaDeCe promovează în moduri inedite educația culturală, cu precădere pe cea muzeală, în rândul familiilor și copiilor, urmărind înțelegerea de către publicul tânăr a semnificației culturii în sens larg și facilitând accesul spiritual și fizic la patrimoniul cultural. Mai multe detalii pe https://asociatiadadece.ro/ .

Despre finanțatori

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.

 

Detalii

Începe:
18 decembrie 2020
Se termină:
31 ianuarie 2021

Abonare Newsletter

Abonează-te la newsletter pentru a primi ultimele noutăți.