Patrimoniu
Miercuri, 14 aprilie, călătoria în lumea arheologiei, pe urmele graniței fostului Imperiu Roman (Limes) continuă, alături de Conf. Dr. Ioan Carol Opriș.
Subiectul întâlnirii va fi „Capidava – foarte aproape de centenar (1924-2021)”.
La mai bine de nouă decenii de la debutul cercetărilor arheologice în 1924, Capidava reprezintă astăzi una dintre cele mai intens și consecvent cercetate cetăți ale Limesului dobrogean, alături de cetatea Dinogetia.
Situl arheologic se află pe malul drept al Dunării Dobrogene, la jumătatea distanței dintre localitățile Hârșova și Cernavodă. Cetatea romană a fost construită în secolul al II-lea, în timpul împăratului Traian și reprezintă, alături de Istros (Histria) – vechea colonie milesiană din Pontul Stâng care dăinuie până în sec. VII p.Chr. – sau Tropaeum Traiani (Adamclisi), un reper important pentru regiunea dobrogeană a limesului Dunării de Jos în sectorul său românesc.
Prezentarea va fi moderată de Bogdan Șandric, Director Adjunct Patrimoniu Digital al Institutului Național al Patrimoniului și Marius Streinu, șeful secției Documentare Muzeală și Arheologică din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
#arheologiapentrutoti #arheologie #savethedate
––––––––––––
De ce vorbim tot anul despre LIMES?
Pentru că anul acesta România depune dosarul de candidatură pentru înscrierea în Patrimoniul Cultural Mondial (UNESCO) a monumentelor și siturilor care au format granițaa Imperiului Roman de pe fluviul Dunărea, cunoscută sub denumirea de limes dunărean. Programul Național Limes se referă la cei peste 1.500 km lungime ai limes-ului care străbate teritoriul României – cel mai lung sector al granițelor antice ale Imperiul Roman, care se desfășoară pe teritoriul unei structuri statale actuale. Limes-ul este un sistem de graniță complex, alcătuit preponderent din castre (tabere militare fortificate), turnuri, valuri de pământ și așezări urbane fortificate.
Programul Național Limes a fost instituit în anul 2014 de Ministerul Culturii cu scopul de a cerceta și valorifica monumentele și siturile romane care formau limes-ul roman și înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru o recunoaștere internațională a valorii cultural-istorice.
––––––––––––
De ce această inițiativă?
Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii. Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să facem cunoscute metoda și rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
Conferințele „Arheologia pentru toți” vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
–––––––––––––
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.