Ne apropiem de finalul anului 2021, un an important pentru patrimoniul cultural imaterial.
De ce? Pentru că la finalul lunii martie a fost depus dosarul UNESCO „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România si Republica Moldova”, dosar transnațional coordonat de România, care pledează pentru înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Anul acesta am încercat să explicăm de ce și cum putem vorbi despre cămașa cu altiță la viitor. Am consultat specialiști în entologie, ne-am întâlnit cu meșteri populari, am organziat discuții și ateliere, am apelat la experiența partenerilor de la Institutul Norvegian al Meșteșugurilor și am surprins ceea ce am considerat esențial, în postări pe pagina de Facebok și în articole pentru site (aflate încă în pregătire).
Cu ocazia evenimentului „Ce (ne) facem cu IA? Bune practici de punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial”, organizat online în data de 23 iunie 2021, am discutat cu doamna Maria Foltea, meșter popular, despre ce înseamnă pentru dumneaei coaserea cămășii folosind tehnici transmise din generație în generație.
Interviul a fost subtitrat în limba engleză, pentru a fi accesibil atât partenerilor norvegieni din cadrul proiectului In-Herit, cât și altor persoane interesate să descopere o mostră din trecutul, prezentul și viitorul unui element de patrimoniu românesc foarte îndrăgit și din ce în ce mai cunoscut la nivel internațional.
Alte materiale
Pentru entuziaștii cămășii cu altiță și ai patrimoniului cultural imaterial în general, am pregătit o listă cu materialele realizate și publicate pe acest subiect în 2021, pentru ca tu să ai mai multe resure în discuțiile despre patrimoniu la viitor.
- Interviu cu doamna Felicitas Fărcaș, meșter popular și instructor la Școala Populară de Arte și Meserii din Bacău
- Interviu cu Camilla Rossing, directorul Institutului Norvegian al Costumului Popular:
- Interviu cu Mona Løkting, meșter popular din Norvegia