Youth of Heritage (tineri pentru patrimoniu)

Am promis că aici la centru  vorbim despre patrimoniu la viitor. E important deci să-i cunoaștem pe cei mai tineri dintre iubitorii patrimoniului cultural.

Pe parcursul acestui an vom vorbi cu adolescenți și tineri care își dedică timp și efort pentru a contribui cum pot ei la cunoașterea, protejarea si promovarea unor elemente de patrimoniu. Unii sunt voluntari pe șantiere de restaurare, alții îl descoperă și îl cercetează în arhive, mulți redescoperă meșteșuguri și le aduc aduc în prezent în forme și semne străvechi dar cu spirit viu.

Această campanie vine în contextul în care anul 2022 a fost declarat de Comisia Europeană drept Anul European al Tineretului.

Anul Tudor Vladimirescu

În 2021, anul în care se împlinesc 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, îți aducem din arhive, muzee și cărți vechi, câteva povești despre elemente de patrimoniu legate de viața celui care, începând din acest an, va fi sărbătorit prin lege, ca erou național.

Astfel, vei afla despre obiecte, locuri și monumente care păstrează aminitrea Domnului Tudor. Vei putea citi despre Declarația de la Padeș și monumentul ridicat pe locul din care  a pornit revoluția, despre casa memorială, amenajată prin efortul Ligii Femeilor Gorjene sau despre efortul familiei Cacalețeanu de a păstra, din generație în generație, steagul de luptă al pandurilor. Vei înțelege, astfel, mai bine, pentru cine și de ce este important eroul Tudor Vladimirescu

Parcurgând poveștile de mai jos, te invităm să te gândești dacă și tu ai putea contribui la păstrarea memoriei unor evenimente importante ale timpului tău, iar dacă vreuna dintre povești te inspiră în mod special, nu uita să o spui și celor apropiați ție.

Anul patrimoniului feroviar

Anul 2021 a fost declarat la propunerea Comisiei Europeane și cu votul Parlamentului European, „Anul european al căilor ferate”, cu scopul promovării transportului feroviar, considerat mult mai puțin poluant și mai prietenos cu mediul decât cel rutier.

Noi folosim acest prilej pentru a te invita într-o călătorie pe urmele celor mai importante proiecte de dezvoltare feroviară din istoria României. Vom scoate din arhive imagini cu gări vechi, cu poduri și viaducte și vom explica importanța lor în epoca în care au fost construite. O parte dintre ele sunt astăzi delcarate monument istoric, iar o altă parte ar putea căpăta, în curând, acest statut, pentru păstrare și, mai ales, pentru inspirarea următoarelor generații de arhitecți și ingineri.

Îți vom arăta, de asemenea, proiecte noi, de revitalziare a unor „drumuri de fier” uitate, în speranța că vom putea să te inspirăm chiar pe tine să participi la un astfel de proiect de valorificare a patrimoniului feroviar.

Playlist YouTube

Cămașa cu altiță

În 2021 România a depus la UNESCO, împreună cu Republica Moldova,  dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”.

Ce este, însă, de fapt, cămașa cu altiță? Cine o (mai) confecționează și cine o (mai) poartă? Ce este ia tradițională și ce ne facem cu ea? Cum putem noi proteja elementele de costum popular și ce putem învăța de la practicile altor țări?

La toate aceste întrebări, căutăm răspunsuri la meșteșugari, la cercetători, la colegi din muzee sau la partenerii noștri norvegieni.  Înregistrăm răspunsuri, sintetizăm idei și îți prezentăm în continuare ce credem că este important să știi și tu, pentru propriul proiect, sau pur și simplu ca să înlelegi mai bine un element important din patrimoniul cultural imaterial românesc.

Urmărește mai jos interviuri sau prezentări ale specialiștilor și meșterilor populari
Află din postările de mai jos detalii inedite despre Bunad și despre cămașa cu altiță

Arheologia pentru toți

Conferințele „Arheologia pentru toți” vor aduce în atenția tuturor situri arheologice de pe teritoriul României care aparțin epocilor preistorice și istorice, în cadrul a cca 30 de prelegeri susținute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul științific al monumentului într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
 
Arheologia este o disciplină care folosește instrumente, metode și reguli proprii, putând fi practicată doar de către specialiști recunoscuți de comunitatea arheologică și Ministerul Culturii.
 
Cercetarea arheologică ține cont de caracterul distructiv al metodelor și de caracterul fragil și perisabil al monumentelor și artefactelor arheologice. Așadar, dorim ca prin aceste conferințe să facem cunoscute metoda și rezultatele cercetărilor arheologice și să atragem atenția asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
Urmăriți mai jos edițiile complete „Conferințele Arheologia pentru toți”